Make your own free website on Tripod.com
Website Jacques Bazen
Brielle
Home
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
DoopreŁnie
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Brielle, 13 mei 2006

Brielle was de eerste stad die voor de Nederlandse onafhankelijkheid koos in 1572. Nou ja, koos... het werd eigenlijk gewoon veroverd door de watergeuzen, maar dat maakt niet uit natuurlijk. Uiteindelijk kozen de Briellenaren zelf ook voor de opstand. Brielle is een alleraardigst stadje op het eiland Voorne Putten, onder de rook van Europoort. Voor mijn gevoel moet het ooit, in de middeleeuwen een super belangrijke stad geweest zijn, gezien de plannen voor de enorme kathedraal. Deze kerk is slechts gedeeltelijk afgebouwd, geldgebrek natuurlijk, zoals op zoveel andere plaatsen in ons land. Half afgebouwde toren, halfafgebouwd schip. Zou het komen doordat de Maasmonding bij Brielle verzandde? Of had Brielle gewoon de boot gemist, doordat belangrijke bestuurlijke posten in andere steden werden gevestigd, waardoor het langzaam maar zeker uit het centrum verdween? Hoe dan ook, er is nu nog genoeg moois te zien! Echt de moeite waard om een dag heen te gaan.

Brielle_leus.jpg

Brielle_geus.jpg

Op het raadhuis op de markt staat de tekst, Libertatis Primitiae, oftewel (blij dat ik wat Latijn geleerd heb), Eerste van de Vrijheid.

Brielle_markt1.jpg

Brielle_markt.jpg

Brielle_stadhuis.jpg

Brielle was bevrijd of liever gezegd veroverd door de Watergeuzen. Lieverdjes waren dat niet, boeven, avonturiers, een enkele verdwaalde edelman, allen gezworen vijanden van de Spanjaarden. En ook van de Rooms Katholieke kerk, waarvan hier in Brielle een groep geestelijken uit Gorinchem zonder pardon, en zonder dat ze iets verkeerd hadden gedaan, werden opgehangen. Aan deze zwarte bladzijde herinnerd deze kerk in de winkelstraat in Brielle.

Brielle_martelarenkerk.jpg

Brielle_martelarenkerk1.jpg

Brielle_winkelstraat.jpg

Brielle_winkelstraat1.jpg

Pleintje met kanon
Brielle_pleintje.jpg

He! een naamgenoot! www.janbazen.nl
Brielle_naamgenoot.jpg

Brielle_cafe.jpg

Brielle_straat.jpg

Brielle_gevangenis.jpg

En dan de kerk. Heel ambitieus opgezet, volgens de plannen, zoals die weergegeven staan op de muur van de kerk. Maar nooit gerealiseerd.

Brielle_kerk.jpg

Brielle_kerk1.jpg

Brielle_kerkbinnen.jpg

Brielle_kerkbinnen2.jpg

Brielle_toren3.jpg

Brielle_toren.jpg

Brielle_toren1.jpg

Brielle_toren2.jpg

Brielle_windvaan.jpg

Nog wat andere plaatjes van Brielle, van de molen en de haven.

Brielle_molen.jpg

Brielle_molen1.jpg

Brielle_kanon.jpg

Brielle_kade.jpg

Brielle_haven1.jpg

Brielle_haven.jpg

Brielle_brug.jpg

Bezoek aan Brielle, 13 mei 2006